نور معرفت

دستاوردهای موفق صنایع دفاعی کشور

دستاوردهای موفق صنایع دفاعی کشور

به گزارش نور معرفت، ۳۱ مرداد «سالروز ملی صنایع دفاعی» بهترین فرصت برای روایت پیشرفت جمهوری اسلامی اران در حوزه نظامی و دفاعی است، که مشاهده دستاوردهای موفق متخصصان ایرانی در این حوزه، باعث افتخار و غرور ملی بوده و بازدارندگی قابل توجهی را برای میهن مان رقم زده است، به نحوی که تلاش مهندسان ایرانی در وزارت دفاع طی دهه ها تلاش مجاهدانه، ما را در زمره قدرتمندترین کشورهای نظامی جهان قرار داده و بستر امنیت و آسایش را برای ملت شریف ایران فراهم نموده است.


به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، کشورمان قبل از پیروزی انقلاب اسلامی از سال ۱۳۲۰ دارای صنایع نظامی بود اما در دوره های پهلوی اول و دوم، روی توانایی های صنایع نظامی داخلی حساب باز نمی شد و تمرکز بر خرید تسلیحاتی از خارج بود. بدین جهت صنایع نظامی ایران به ساخت یک سری مهمات کالیبر کوچک و بزرگ محدود بود، مانند فشنگ سازی، خمپاره سازی، مونتاژ تفنگ «ژ.۳»، تیربار «ژ.۳»، باروت سازی و غیره. همینطور در بحث تعمیرات و نگهداری هم تکنیسین های کشورمان صرفاً مجاز بودند تا سطح تعویض بدیهی ترین قطعات تسلیحات خریداری شده از خارج پیش بروند، جالب آن که در آن دوره حتی ساختن تخت خواب سربازها جزو صنایع نظامی کشور محسوب می شد.

تبدیل صنایع دفاعی ایران از واردکننده به صادرکننده تجهیزات نظامی

خریدهای تسلیحاتی ایران در خلال دهه ۱۹۷۰ میلادی با سروصدای زیادی انجام شد و حتی اصطلاح «ژاندارم منطقه» در لابه لای پروپاگاندای در ارتباط با این خریدها مصطلح شد، به نحوی که بررسی های «موسسه صلح استکهلم» نشان می دهد، ایران طی سالهای ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۹ چیزی در حدود ۲۴ میلیارد و ۹۴۳ میلیون دلار سلاح و تجهیزات نظامی از آمریکا وارد کرده و این روند تا جایی ادامه یافته که ایران بعنوان «بزرگ ترین خریدار تسلیحات آمریکایی» لقب گرفت. اما ماه های اولیه دفاع مقدس نشان داد که سلاح ها تا چه اندازه با ادعاها و شعارها تطبیق دارد. ازاین رو بعد از فرار شاه از ایران هرچند وی در قسمتهایی از ارتش نظیر نیروی هوایی سرمایه گذاری کلانی انجام داده بود، اما این نیرو به سبب وابستگی زیادی که به مستشاران و تکنیسین های آمریکایی داشت، آمادگی خویش را در اولین روزهای شروع جنگ تحمیلی از دست داد.
در خاطرات مقام معظم رهبری آمده است که چگونه در نخستین روزهای حمله بعثی ها به ایران، مسؤولان وقت نیروی هوایی خدمت ایشان می رسند و باتوجه به اینکه تکنیسین های خارجی از ایران رفته اند، نسبت به اورهال(بازآماده کردن) جنگنده ها ابراز نگرانی می کنند. آن طور که در خاطرات ایشان آمده است، این نگرانی در پیش بود که بخش اعظمی از جنگنده های نیروی هوایی در همان اولین ماه های دفاع مقدس از کار بیفتند.
شاید واقعه ای مثل جنگ لازم بود تا مسؤولان کشورمان به عمق وابستگی های نظامی ایران به خارج از کشور پی ببرند، ما در آن زمان حتی از بابت تهیه سیم خاردار با مشکل روبه رو بودیم، بنابراین از بدو شروع جنگ تحمیلی و اعمال تحریم های شدید ضد ایران، تصمیم به ساخت سلاح های مختلف در داخل کشور گرفته شد. ازاین رو کشورمان از واردکننده کلان تسلیحات نظامی به صادرکننده بزرگ تجهیزات دفاعی مبدل شد. بر مبنای تحقیقات انجام شده در «موسسه صلح استکهلم» صادرات تسلیحاتی ایران در سال ۲۰۱۵ میلادی حدود ۹ میلیون دلار بوده است، این میزان در سال ۲۰۱۷ به ۲۰ میلیون دلار رسیده و جمهوری اسلامی ایران طی سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ چیزی در حدود ۲۰۰ میلیون دلار سلاح و تجهیزات نظامی فروخته است.

جایگاه قدرت نظامی ایران در جهان، البته بدون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

وبسایت تخصصی «گلوبال‎فایر پاور» که هر ساله گزارشی را در رابطه با قدرت های نظامی جهان منتشر می کند، طی جدید ترین گزارش خود در سال ۲۰۲۳ با در نظر گرفتن ۶۰ عامل، جایگاه نظامی ۱۴۵ کشور جهان را تعیین کرده است، بر طبق این گزارش ۵ کشور آمریکا، چین، روسیه، هند و آلمان به ترتیب بیشترین بودجه نظامی را در سال ۲۰۲۳ داشته اند، علاوه بر آن، آمریکا، روسیه، چین، هند و انگلیس جزو ۵ قدرت برتر نظامی جهان معرفی شده اند.
طبق این گزارش، ایران هفدهمین کشور قدرتمند نظامی جهان در سال ۲۰۲۳ است، جایگاه کشورمان در بین کشورهای خاورمیانه بعد از ترکیه و مصر در رتبه سوم قرار گرفته و در منطقه خلیج فارس هم رتبه اول را به خود مختص کرده است. گلوبال فایر پاور همینطور در ارزیابی خود، ایران را در بعضی زمینه ها همچون قدرت ناوگان تانک، پرتاب کننده موشک و راکت، در لیست ۱۰ کشور برتر جهان قرار داده است، همینطور ایران بر طبق این گزارش تا ژانویه ۲۰۲۳ بیشتر از ۴ هزار تانک و بیشتر از یک هزار راکت انداز در اختیار داشته و پرسنل فعال ایران هم ۵۷۵ هزار نفر است.
بر طبق این ارزیابی تخصصی، آمریکا با ۹۲ ناوشکن، ۱۱ ناو هواپیمابر، ۱۳ هزار و ۳۰۰ فروند هواپیما و ۹۸۳ فروند بالگرد تهاجمی، رتبه اول قدرت نظامی جهان را به خود مختص کرده است. روسیه اما با وجود حمله به اکراین جایگاه دوم خویش را همچنان در رتبه بندی گلوبال فایر پاور حفظ نموده است. این در حالیست که چین بعنوان سومین قدرت نظامی جهان درحال نزدیک شدن به روسیه و کسب مقام دومی است، این کشور تا آوریل ۲۰۲۳ حدود ۵۰ فروند ناوشکن و ۷۸ فروند زیردریایی در اختیار داشته است.
گفتنی است، این وبسایت مانند سایر موسسات ارزیابی نظامی، به دستاوردهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توجه نکرده و این نهاد موثر را جزو آمار نیروهای مسلح کشورمان محسوب نمی نماید. بدیهی است که این مجموعه با تجهیزات منحصر به فرد خود، قابلیت رقابت با ارتش های بزرگ جهان را دارد و با لحاظ توانمندی های سپاه در این گزارش ها، میتوان کشورمان را جزو قدرتمندترین کشورهای نظامی دنیا در نظر گرفت.

دستاوردهای دفاعی کشورمان در سالی که گذشت

دستاوردهای دفاعی کشورمان طی بیشتر از ۴۵ سال مجاهدت متخصصان ایرانی، ما را به جایگاهی رسانده است که کمک مستشاری ما به کشورهای محور مقاومت باعث ارتقاء بازدارندگی آنها در مقابل کشورهای غربی می شود. همینطور تعاملات امنیتی ما با کشورهای قدرتمند جهان باعث توسعه دیپلماسی نظامی کشورمان شده است، به نحوی که جمهوری اسلامی با روسیه بعنوان دومین قدرت نظامی جهان تبادلات تسلیحاتی داشته و بخشی از نیازهای آنرا تأمین می کند.
ازاین رو در امتداد شناخت آخرین دستاوردهای دفاعی کشورمان به سراغ موفقیت های نخبگان ایرانی در سال گذشته(۱۴۰۲) می رویم که به قول کارشناسان، جزو پربارترین سالهای دفاعی کشورمان شمرده می شود، به نحوی که به رونمایی از ۲۰ محصول جدید و پیشرفته نیروهای مسلح می پردازیم.
۱- سامانه جامع و یکپارچه موشکی بالگرد ۲۰۹
سامانه جامع و یکپارچه موشکی بالگرد ۲۰۹ با قابلیت شلیک انواع موشک های هواپایه بالگردی با ماهیت «Fire and Forget»(بزن دررو) است که بر روی بالگردهای تهاجمی کبری، نصب و عملیاتی شده است. این سامانه در منطقه عمومی نصرآباد اصفهان در رزمایش اقتدار ۱۴۰۲، با شلیک و انهدام اهداف توسط موشک های الماس و قائم، مرحله عملیاتی و تست میدانی خویش را با موفقیت پشت سر گذاشته است.
۲- سامانه واقع نمای عملیاتی رزمی هوانیروز
سامانه واقع نمای عملیاتی رزمی هوانیروز، به منظور آشنایی خلبانان با تهدیدات جنگ های نوین، آمادگی برای نبرد در تمام شرایط آب و هوایی و آگاهی از تمام تجهیزات و ادوات جنگی دشمن که به وسیله هوش مصنوعی هدایت می شوند، عرضه شده است تا عدم آشنایی با صحنه رزم و فقدان تجربه‌ی خلبانان جدید هوانیروز را جبران کند.
به سبب تحریم های بین المللی و همینطور هزینه زیاد اجرای مانورهای بزرگ مقیاس، میتوان با صرف هزینه های بسیار پایین، ضمن بهره گیری از این سامانه، خلبانان هوانیروز را مورد آموزش، تمرین و ارزیابی قرار داد. سامانه واقع نمای عملیاتی رزمی، در مرکز آموزش شهید منصور وطن پور هوانیروز اصفهان تولید شده است.
۳- سامانه های خودحفاظتی بالگردی
بهره گیری و استفاده از سامانه های خودحفاظتی چف و فلر، سامانه« DRFM»، سامانه اختلال گر ارتباطی، سامانه هشداردهنده لیزری و سامانه اختلال گر ناوبری «GNSS»، بر روی وسیله های پرنده سبب افزایش توان رزم و بقای بیشتر بالگردها می شود. ازاین رو در صورت بروز هرگونه تهدیدی ضد خلبانان هوانیروز، آنها می توانند بدون هیچ گونه صدمه ای، منطقه خطر را ترک کنند. همچون برجستگی بارز این سامانه ها، اخطار در مقابل تهدیدات لیزری است که، خلبان را فورا اطلاع داده تا از هرگونه اتفاقات احتمالی پیشگیری کند.
سامانه اختلال گر ناوبری «GNSS»با قابلیت ایجاد اختلال بر روی انواع گیرنده های ناوبری تجاری و نظامی همچون «GPS»، «Galileo»، «GLONASS» و «BeiDou» که قادر به فریب هر گیرنده ای در توان تشعشعی خود، به نقطه و یا مسیری که مختصات آن از پیش در حافظه سامانه ذخیره شده است.
۴- موشک قدر ۲۹
سامانه موشکی قدر ۲۹ با برد ۱۵۰ کیلومتر، مجهز به چهار کیلوگرم سر جنگی است که در عملیات های انتحاری و تشخیص کاربرد دارد. این سامانه موشکی که حائز قابلیت نصب بر روی انواع بالگردهای ۲۰۶ است، کاملا بومی است و توسط متخصصان توانمند صنعت داخلی کشور و جهاد خودکفایی هوانیروز طراحی و تولید شده است.
۵- موشک کروز هواپایه بلندبُرد حیدر
این سامانه ی موشکی با قابلیت نصب بر روی اغلب بالگردها، مجهز به «Seeker» یا سر جست وجوگر حرارتی، با برد ۲۰۰ کیلومتر و دقت بالا در نقطه زنی اهداف ثابت و متحرک است. سامانه موشک کروز حیدر با پیشرفت صددرصدی بر روی بالگردهای سنگین و نیمه سنگین هوانیروز نصب و اجرایی شده و آخرین تست عملیاتی آن در آبان ماه سال ۱۴۰۲ در منطقه عمومی نصرآباد با موفقیت انجام شده است. این سامانه با قابلیت رهایش از بالگرد می تواند در تمامی مناطق صعب العبور کوهستانی، سواحل دریایی و مناطق رملی و بیابانی، در حداقل زمان و حداکثر غافل گیری، به دو روش انتحاری و بازیافتی، به تمامی اهداف زمینی و دریایی شلیک کند.
۶- پهپاد شناسایی انتحاری سوئیچ بلید «Switch Blade»
این سامانه پهپادی با مداومتِ کاری ۴ ساعته، ساخت مرکز تولید، بهینه سازی و نوسازی شهید زرهرن است که تمامی مراحل آن به شکل کاملا بومی در داخل کشور طراحی و تولید شده است. این پهپاد می تواند تا سقف سرعت ۱۲۰ کیلومتر در ساعت بر فراز دریا و سطح آب، به اجرای عملیات های مدنظر بپردازد. این پهپادها قادر هستند انواع اهداف ثابت و متحرک را منهدم کنند.
بُرد این پهپادها ۴ کیلومتر است و از لحظه پرتاب تا لحظه برخورد به اهداف، قابلیت کنترل و هدایت دارند و از سیستم هدایت «GPS» برخوردار می باشند و ضد تجمعات، نفربرها، مواضع و اهداف ثابت و متحرک دشمن کاربرد عملیاتی دارند. همینطور این سامانه هوشمند، هدایت پذیر، نقطه زن و ضدجمینگ است. پهپاد پرسه زن سوئیچ بلید توسط مرکز بهینه سازی شهید زرهرن نزاجا ساخته شده و تحویل یگان های عملیاتی این نیرو شده است.
۷- پهپاد انهدامی انتحاری محرم
این سامانه پهپادی با سر جنگی به وزن ۲۵ کیلوگرم برای انهدام و تخریب اهداف و استحکامات دشمن به کار می آید. این سامانه پهپادی با مداومت پروازی ۹ ساعته به شکل کاملا بومی در داخل کشور، توسط مرکز تولید، بهینه سازی و نوسازی شهید زرهرن طراحی و تولید شده است. این سامانه پهپادی در رزمایش های اخیر نیروی زمینی ارتش مورد ارزیابی و تست میدانی قرار گرفته است.
۸- سامانه پهپادی بومی شاهین
سامانه پهپادی شاهین با قابلیت شناسایی و جست وجوی اهداف و انتقال تصاویر منطقه نبرد به تمامی بالگردهای عملیاتی، طراحی و ساخته شده است تا بتواند از راه ارسال تصاویر و اطلاعات به هیأت فرماندهی، هماهنگی تمام بالگردهای حاضر در منطقه برای عملیات را ارتقا بخشد. این سامانه پهپادی مجهز به دوربین دید در طول شبانه روز است و می تواند تا ارتفاع ۱۵ هزارپایی صعود کرده و تا مدت زمان ۴ ساعت به تصویربرداری بپردازد.
۹- سامانه ی پایدارشده ی هواپایه ی یوسف
طراحی و ساخت سامانه پایدارشده هواپایه یوسف جهت پایش، نشانه روی و ردیابی اهداف ثابت و متحرک از فاصله ی دور در شرایط آب و هوایی نامناسب در طول شبانه روز است، این سامانه از دو تکنولوژی لبه ی دانش، شامل پایدارسازی بر پایه ی ژیروسکوپ های نوری و الگوریتم ردیابی بر پایه هوش مصنوعی، بهره می برد.
پایداری در سکوی هواپایه یوسف به منظور ایجاد توانایی بالقوه در استفاده از دوربین های با قابلیت بزرگ نمایی بالا، از تکنولوژی کنترل «Cascade PID» یا جبران ساز چندگانه استفاده شده است. این سامانه را میتوان به هر سلاحی که اتوماسیون شده، متصل و با آن هم نواخت کرد. این سامانه دارای استاندارد نظامی برای استفاده در انواع هواگردها است.
۱۰- شبیه ساز حقیقت مجازی بالگرد ۲۰۶
این سامانه شامل انواع شبیه سازهای بالگردهای ۲۰۹، ۲۰۶، ۲۱۴، شینوک و ۲۰۵ است که تمامی این شبیه سازها کاملا بومی و توسط صنعت دفاعی، شرکتهای دانش بنیان و جهاد خودکفایی هوانیروز طراحی و تولید شده است.
این سامانه از نسل آخرین شبیه سازهایی است که با همکاری اساتید دانشگاه افسری امام علی (ع) و معاونت تحقیقات هوانیروز، برای اولین بار در کشور تولید و مورد بهره برداری قرار گرفته است. این سامانه با بهره بردن از سامانه ۶ درجه آزادی استوارت بهینه شده، می تواند حس پرواز واقعی را به خلبانان القا کرده و در نتیجه اثربخشی بیشتری برای آموزش خلبانان دارد. به سبب عدم احتیاج به کابین در این سامانه، با یک فروند شبیه ساز حقیقت مجازی بالگرد ۲۰۶ میتوان همه تایپ های پروازی را پوشش داد.
از خصوصیت های این شبیه ساز میتوان به اثربخشی بالای آموزشی، هزینه کم طراحی و ساخت، تعمیر و نگه داری آسان و کم هزینه و قابلیت جابه جایی آسان، اشاره نمود. سامانه مذکور بالغ بر ۵۰۰ ساعت تست پرواز میدانی توسط اساتید خلبانی هوانیروز را طی کرده است و باتوجه به اعلام نیاز توسط هواپیمایی نیروی زمینی ارتش، در مرحله انبوه سازی قرار دارد. گفتنی است، شبیه سازهای هوانیروز، در پرورش و آموزش خلبانان جوان در سالهای اخیر بسیار مؤثر و مفید بوده اند.
۱۱- سامانه های ضد بالستیک «آرمان»
بامداد شنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۲ با حضور امیر سرتیپ «محمدرضا آشتیانی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، سامانه های ضد بالستیک «آرمان» و پدافند هوایی ارتفاع پست «آذرخش» رونمایی شدند. سامانه شهید آرمان با یاد و خاطره شهید والامقام "آرمان علی وردی" و یک سامانه راه کنشی به معنای تام و دارای برد متوسط و ارتفاع بلند است که می تواند اهداف را در ۱۸۰ کیلومتری، شناسایی و در ۱۲۰ کیلومتری با آن درگیر شود و منهدم شان کند. این سامانه بسیار چابک است و در کمتر از ۳ دقیقه آماده عملیات می شود. این سامانه پوشش قابل اطمینانی برای دفاع از فضای کشور فراهم می آورد.
۱۲- سامانه پدافندی آذرخش
سامانه پدافندی آذرخش برای مقابله با اهداف در ارتفاع کم است؛ بنابراین برای این منظور از رادار، سرچ اپتیکی و سیکر تصویری بهره می برد. این سامانه با کمک پست فرماندهی می تواند منطقه ای را پوشش دهد و در شبکه یکپارچه پدافندی کشور قرار گیرد. سامانه آذرخش در کمترین زمان قابلیت تولید انبوه را دارد و در زمان خیلی کم شاهد به کارگیری و عملیاتی کردن آن در سازمان های رزم نیروهای مسلح خواهیم بود. با ورود سامانه های جدید به شبکه پدافندی کشور، قدرت دفاع هوایی ایران چندبرابر شد.
۱۳- ناو «شهید سلیمانی»
الحاق دو «ناو شهید سلیمانی» و «ناو شهید باقری» ۳۰ بهمن ۱۴۰۲ به نیروی دریایی سپاه صورت گرفت. طراحی و ساخت شناور شهید سلیمانی به دست جوانان نخبه و دانش آموخته دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران انجام شده و دارای بدنه شناسا گریز با سطح مقطع راداری بسیار پایین است که میتوان آنرا بعنوان موفقیت ملی برای کشور دانست.
این شناور باتوجه به نوع طراحی، قابلیت دریانوردی و اجرای انواع عملیات در آب های دور و در شرایط نامساعد دریایی و اقیانوس ها را دارد. کشتی رزمی شهیدسلیمانی نسبت به شناورهای هم اندازه خود از قابلیت مانور بسیار بالاتر و شعاع چرخشی بسیار کمتری برخوردارست که این توانایی در اجرای تاکتیک های متنوع آفندی و پدافندی بسیار اهمیت دارد.
این شناور مجهز به چهار دستگاه موتور پرقدرت بومی شده در کشور است که امکان حضور سریع در صحنه عملیات و هم قابلیت دریانوردی بردبلند را بدون احتیاج به پشتیبانی ساحلی، برای دفاع از منافع جمهوری اسلامی در آب های دور فراهم می آورد. قابلیت حمل و نشست و برخاست بالگرد دریایی در شب و روز، حمل و به آب اندازی و از آب گیری انواع شناورهای تندروی تهاجمی و پهپاد عمودپرواز در حین دریانوردی بر مبنای توانمندی نبرد ترکیبی (سطح هوایی و موشکی) در آب های دور نیز، از خصوصیت های این شناور است.
شناور شهید سلیمانی در حوزه اشراف اطلاعاتی و شناسایی و پایش اهداف و رفت وآمدهای سطحی، زیرسطحی و هوایی مجهز به پیشرفته ترین سامانه های کشف و آشکارسازی، شنود راداری، مخابراتی و جنگ الکترونیک است. از دیگر قابلیت های این شناور بهره مندی از سامانه های بومی خودحفاظتی، تجهیزات روز ارتباطی و مخابراتی(مجهز به انواع رمز کننده) و دیتا لینک ها است.
این محصول اولین شناور رزمی در جمهوری اسلامی ایران است که مجهز به سامانه های پدافند هوایی عمود پرتاب، بردکم و متوسط به شکل ترکیبی است. همینطور مجهز به سامانه های خودکار و نیمه خودکار، توپ های ۲۰ و ۳۰ میلی متری برای دفاع پیرامونی در درگیری با اهداف پروازی و سطحی است. این شناور مجهز به اولین سامانه پرتاب ترکیبی موشک های برد کوتاه و متوسط سطح به سطح (اس اس ام)، بهره مندی از اتاق عملیات مبتنی بر نرم افزار بومی مدیریت یکپارچه صحنه نبرد با قابلیت تشخیص نوع هدف یا تهدید و تخصیص آنها به سامانه های آفندی و پدافندی است.
۱۴- پرتاب موفق جدید ترین کپسول زیستی ایران با پرتابگر بومی «سلمان»
۱۵ آذر ۱۴۰۲، در امتداد عزم دولت سیزدهم برای احیای بخش های مختلف صنعت فضایی کشور و تثبیت دانش کسب شده در حوزه زیست فضایی، جدید ترین کپسول زیست فضایی کشورمان با پرتابگر بومی «سلمان» متعلق به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با موفقیت پرتاب شد.
این کپسول زیستی محموله علمی، پژوهشی و فناورانه در امتداد تحقق نقشه راه طرح اعزام انسان به فضا است که به منظور توسعه و اکتساب فناوری های موردنیاز در این راستا، به ارتفاع ۱۳۰ کیلومتری از سطح زمین پرتاب و با موفقیت بازیابی شد.
با پرتاب موفق این کپسول ۵۰۰ کیلوگرمی که به سفارش «سازمان فضایی ایران» و توسط «پژوهشگاه هوافضای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری» تولید شده، توسعه فناوری های مختلف طرح اعزام به فضا شامل پرتاب، بازیابی، سامانه های کنترل سرعت و سپر ضربه گیر، طرح آیرودینامیک کپسول و چتر، سامانه های در ارتباط با کنترل و پایش شرایط زیستی و… با موفقیت مورد آزمایش قرار گرفت.
پرتابگر این کپسول که «سلمان» نام دارد هم نخستین نسخه از این کلاس پرتاب گرهاست که قابلیت پرتاب کپسول های زیستی با وزن نیم تُن را داراست و ارتقای قابل توجهی در پیشران، خصوصیت های آیرودینامیکی و کنترل آن متناسب با محموله های زیستی یافته است. این پرتابگر کاملا بومی توسط سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع ساخته شده است.
۱۵- ماهواره نور۳
سومین ماهواره بومی نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با نام "نور ۳" همزمان با ایام آغاز امامت حضرت ولی عصر(عج) توسط ماهواره بر ترکیبی سه مرحله ای قاصد به فضا پرتاب شد و با موفقیت در مدار ۴۵۰ کیلومتری زمین قرار گرفت.
بنابر این گزارش، نور۳ که ماهواره ای سنجشی و شناسایی است، با سرعت ۷/۳ کیلومتر بر ثانیه و ۴۸۰ ثانیه بعد از پرتاب در مدار ۴۵۰ کیلومتری قرار گرفت، این ماهواره و ماهواره بر هر دو در سازمان تحقیقات سپاه طراحی و ساخته شده است. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قبل از این هم ماهواره های نور ۱ و نور ۲ را توسط ماهواره بر قاصد به فضا پرتاب کرده است.
قبل از این، نیروی هوافضای سپاه، ماهواره نور ۱ را در تاریخ ۳ اردیبهشت ۱۳۹۹ در مدار ۴۲۵ کیلومتری و ماهواره نور۲ را در تاریخ ۸ اسفند ۱۴۰۰ در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین قرار داده بود، هر سه ی این پرتاب ها توسط ماهواره بر قاصد که توسط متخصصان نیروی هوافضای سپاه تولید شده، به فضا پرتاب شدند.
۱۶- موشک هایپرسونیک «فتاح ۲»
۲۸ آبان ۱۴۰۲ حضرت آیت الله خامنه ای، فرمانده کل قوا با حضور در دانشگاه علوم و فنون هوافضای عاشورا، به مدت یک ساعت ونیم از آخرین دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در محل نمایشگاه دائمی این نیرو بازدید کردند.
در این نمایشگاه که شامل بخش های موشکی، پهپادی، پدافندی و فضایی بود، دستاوردهای جدید و به روز شده ی دانشمندان و متخصصان جوان نیروی هوافضای سپاه پاسداران تحت عنوان «از ایده تا محصولِ تمام ایرانی» به معرض نمایش گذاشته شده بود، همزمان با حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی در این نمایشگاه، از موشک کروز هایپرسونیک «فتاح ۲» هم رونمایی گردید. فتاح ۲ موشک هایپرسونیک (اَبَرفراصوت) با قابلیت گلاید است که در دسته تسلیحات هایپرسونیک «HGV» دسته بندی می شود.
۱۷- موشک راهبردیِ بردبلند و نقطه زن خرمشهر ۴
موشک راهبردی بردبلند و نقطه زن خرمشهر ۴ یکی دیگر از موشک های رونمایی شده در سال ۱۴۰۲ بود که در روز ۴ خرداد و همزمان با سالروز آزادسازی خرمشهر و ایام مبارک دهه کرامت، با حضور امیر سرتیپ آشتیانی رونمایی گردید.
موشک خرمشهر ۴ یکی از پیشرفته ترین موشک های طراحی شده توسط متخصصان سازمان هوافضای وزارت دفاع است که برد آن ۲۰۰۰ کیلومتر بوده و مجهز به سر جنگی از نوع شدیدالانفجار با وزن ۱۵۰۰ کیلوگرم است. این موشک برای ایجاد قابلیت های تاکتیکی، به یکی از پیشرفته ترین موتورهای سوخت مایع تجهیز شده و به نحوی طراحی شده است که موتور در مخزن سوخت قرار گرفته که این امر سبب کاهش طول موشک به حدود ۱۳ متر شده است.
سر جنگی این موشک با طول حدود ۴ متر، یکی از بزرگترین و اثربخش ترین سرجنگی های تولیدشده است که قابلیت حمل بیشتر از یک تن مواد ناریه را داراست. سرعت بالای برخورد سرجنگی به هدف، سبب می شود سیستم های پدافندی دشمن، قادر به تشخیص، رهگیری و اقدام جهت انهدام سرجنگی را نداشته باشند.
۱۸- سامانه شبیه ساز مراقبت پرواز
۲۳ خرداد ۱۴۰۲، در حاشیه همایش تبیین فرمایشات فرمانده معظم کل قوا که با حضور سردار محمد شیرازی رئیس دفتر نظامی فرماندهی معظم کل قوا در دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری برگزار گردید، از سامانه شبیه ساز مراقبت پرواز نیروی هوایی ارتش رونمایی به عمل آمد.
این مجموعه ی شبیه ساز جهت آموزش دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد و همینطور دوره های حین خدمت افسران عملیات مراقبت پرواز استفاده می شود. این سامانه جامع از پنج شبیه ساز تشکیل شده است که شامل برج مراقبت پرواز، رادار تقرّب فرودگاهی و رادار کنترل هواپیما را شامل می شود.
۱۹ -مهاجر ۱۰
شهید سید ابراهیم رئیسی ۳۱ مرداد ۱۴۰۲ به مناسبت «روز صنعت دفاعی» ضمن بازدید از نمایشگاه آخرین دستاوردهای صنایع دفاعی کشور، از پهپاد «مهاجر ۱۰» با بیشینه مداومت پروازی ۲۴ ساعت در ارتفاع ۷ هزار متری و با شعاع عملیاتی ۲ هزار کیلومتری رونمایی نمود.
پهپاد مهاجر ۱۰ آخرین عضو خانواده پهپادهای مهاجر است که توسط وزارت دفاع تولید شده است. سرعت پهپاد مهاجر ۱۰ بیشتر از ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت بوده، این پهپاد تا ۲۰۰۰ کیلومتر می تواند پرواز کند و به شکلی میتوان اظهار داشت که مهاجر ۱۰ یک پهپاد استثنایی است و اگر تجهیزات مخابراتی و راداری هم روی آن نصب شود، می تواند نقش هواپیمای شناسایی را ایفا کند و میتوان گفت پهپاد مهاجر ۱۰ پهپاد بسیار پیشرفته ای است.
پهپاد «مهاجر ۱۰» با بیشینه مداومت پروازی ۲۴ ساعت در ارتفاع ۷ هزار متری و با شعاع عملیاتی ۲ هزار کیلومتری است. بیشینه ظرفیت سوخت پهپاد «مهاجر ۱۰»، ۴۵۰ لیتر و بیشینه وزن محموله آن ۳۰۰ کیلوگرم است. حداکثر سرعت این پهپاد ۲۱۰ کیلومتر بر ساعت بوده و قابلیت حمل انواع مهمات و بمب های قائم، الماس و دستواره را دارا بوده و مجهز به سامانه های جنگ الکترونیک و اشراف اطلاعاتی است.
۲۰- شناور زیرسطحی بدون سرنشین «ROV»
۱۱ آذر ۱۴۰۲، در نمایشگاه دستاوردهای علمی و فناوری نیروی دریایی ارتش، شناور بدون سرنشین ROV با حضور سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی، فرمانده کل ارتش رونمایی گردید.
این شناور بدون سرنشین و کنترل ازراه دور، قابلیت شناسایی، کشف و انهدام مین های لنگری و کف خواب را دارد، همینطور قابلیت حمل محموله جهت پاکسازی و انهدام مین ها را دارد. این شناور تا ۲۰۰ متر عمق توان عملیات دارد و همینطور ۲۴ ساعت مداومت دریانوردی دارد و برای انهدام انواع مین های دریایی به کار گرفته می شود.
استفاده از تجهیزات بدون سرنشین در سطح ارتش های جهان در سالهای اخیر پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته و نیروهای مسلح کشورمان هم با همکاری وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و شرکتهای دانش بنیان و مراکز علمی و دانشگاهی، در این حوزه به دستاوردهای قابل ملاحظه ای رسیده اند.
با توجه به مطالب فوق، دستاوردهای افتخارآمیز متخصصان دفاعی کشورمان باعث برقراری بازدارندگی امنیتی در مقابل دشمنان نظام اسلامی ما شده است و پیشرفت روز افزون در زمینه توسعه تکنولوژی نظامی، جمهوری اسلامی ایران را در زمره قدرتمندترین کشورهای دنیا قرار داده است. با اینحال باید مطابق توسعه فناوری در جهان به سمت ارتقاء دستاوردهای سایبری خود پیشروی نماییم تا در جهان واقع گرای امروز بتوانیم امنیت و آرامش را ابتدا برای ملت شریف و شهیدپرور ایران و سپس برای مسلمانان مظلوم جهان فراهم نماییم.




منبع:

1403/05/31
09:31:16
5.0 / 5
194
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
نور معرفت

nooremarefat.ir - مالکیت معنوی سایت نور معرفت متعلق به مالکین آن می باشد