پلویی که با شیر پخته می شود
نور معرفت: «سوتدی پلو» که یکی از عناصر ناملموس اردبیل است، یک پلو سنتی و محبوب است که در ایام چهارشنبه سوری و عید و یا به عنوان غذای نذری با ماهی دودی پخته می شود و برای طبخ آن بجای آب از شیر استفاده می شود.
روح الله محمدی ـ کارشناس میراث فرهنگی استان اردبیل ـ درباره ی این غذای سنتی به ایسنا اظهار داشت: «سوتدی پلو» یا «شیر پلو» یکی از پلوهای سنتی اردیبل خصوصاً شهرستان نمین است که بیشتر برای چهارشنبه سوری، ایام عید، سیزده به در و یا به عنوان غذای نذری آماده می شود. البته «سوتدی پلو» بطور معمول به همراه ماهی دودی سرو شده و به تنهایی استفاده نمی شود و اغلب به همراه این غذا، اردبیلی ها آش دوغ هم درست می کنند.
او اضافه کرد: برنج، شیر، کره، خرما، کشمش، قیسی پلو، ماهی دودی، نمک، زردچوبه و زعفران همچون مواد مورد نیاز برای تهیه «سوتدی پلو» است.
محمدی درباره ی قدمت پخت این غذا اظهار داشت: مهارت پخت «سوتدی پلو» به زمان های قدیم برمی گردد و این غذای سنتی با نوعی برنج به نام «آقایی» که بسیار خوش طعم و خوش عطر بوده، پخته می شد و ماهی ای به نام «ماهی دست پیچ» در کنار آن سرو می شد که برای خانواده های اشرافی بود و امروزه در دسترس نیست. این پلو با کره طبیعی طبخ می شده است.
رئیس گروه دیرینه شناسی استان اردیبل افزود: هر خانواده بیشتر در روزهای ماه محرم و خصوصاً در شب تاسوعای حسینی غذایی درست می کرد که «سوتدی پلو» هم بین آن غذاها بود و در سینی های مسی مخصوص به نام مجمع سرو می شد و با دستمال پارچه ای روی آنرا می پوشاندند و روانه مسجدها می کردند. البته این غذا ویژه چهارشنبه سوری، ایام عید و سیزده به در نیز هست و حتی به سبب ارزش غذایی که دارد در ماه مبارک رمضان در بین سفره های افطار و سحر دیده می شود.
این کارشناس درباره ی طرز تهیه «سوتدی پلو» بیان کرد: برنجی را که به مدت یک الی دو ساعت با آب و نمک خیس شده به همراه شیر، زعفران و کمی نمک و زردچوبه در یک قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم قرار می دهیم. سپس صبر می نماییم تا شیر کاملا جذب برنج و کشیده شود، در طول این مدت بهتر است در ظرف باز باشد تا شیر سر نرود. بعد از کشیده شدن شیر، کره را به برنج اضافه کرده و در ظرف را می گذاریم تا به مدت ۲۰ دقیقه روی حرارت کم جا بیفتد. در ادامه، ماهی دودی را از قبل آب پز کرده و قطعه قطعه می نماییم و روی بشقابی درون برنج قرار می دهیم و در قابلمه را با دَم کنی می بندیم به طوریکه عطر ماهی دودی در قابلمه پخش و بخار برنج سبب پخته شدن ماهی هم شود. بعد از ۲۰ دقیقه قابلمه را از روی حرارت برمی داریم. نباید زمان پخت طولانی شود، چونکه ممکنست به سبب داشتن شیر ته بگیرد و بسوزد. سپس در یک تابه کشمش، قیسی و خرمای بدون هسته را با کره و حرارت کم تفت می دهیم و در آخر پلو را داخل ظرف می کشیم و با کشمش، خرما، قیسی پلو و تکه های ماهی تزیین می نماییم.
مهارت پخت «سوتدی پلو» مهرماه سال ۱۴۰۰ در لیست میراث ناملموس کشور به ثبت رسیده است.
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب