گزارش نور معرفت؛
شوری که دهه هشتادی ها و نودی ها در اعتکاف امسال به پا کردند
نور معرفت: آیین اعتکاف امسال از رخدادهایی است که در سالهای بعد به خاطر حضور پرشور و شعور نوجوانان، جوانان، مردان و زنان و حتی خردسالان از آن بسیار خواهیم شنید.
خبرگزاری مهر -گروه دین و اندیشه: «بعضی ها می گویند از این حرف ها! واقعاً بنظر می رسد فکر نکرده حرف می زنند که آقا مردم دینشان چنین شده، اعتقاداتشان ضعیف شده؛ نخیر، ابداً! ضعیف نشده. شما همین مسئله ی جشن غدیر را ببینید، این جلسات سخنرانی های عظیم محرّم و صفر را در شهرهای مختلف ببینید؛ این هایی که شرکت می کنند چه کسانی هستند؟ اینها همین مردم اند دیگر. جلسات مرثیه خوانی و روضه خوانی و نوحه خوانی را ببینید، راه پیمایی اربعین را ببینید؛ اینها چه کسانی هستند؟ اینها همین مردم اند دیگر. دین مردم، ایمان مردم، دین داری مردم ضعیف نشده، قوی تر هم شده است.»
این جملات را حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در جمع ائمه جمعه سراسر کشور در سال ۱۴۰۱ بیان کرده اند. هیچکدام از مقاطعی که در این سخنان رهبرانقلاب به آن اشاره کرده اند، آینده دست نایافته نیست. رهبرانقلاب در این بیانات خبر از آرزوها نمی دهند. بلکه سخن از واقعیتی است که در کوچه کوچه این مملکت پهناور جاری و ساری است. ممکنست به چشم انسان در کوی و برزن گناه و بی ایمانی هایی به چشم بخورد. اما جریان اصلی، اثرگذار و پرتعداد یقیناً اقشار متدینی هستند که در آئین ها و مراسم های مذهبی و دینی حضور پرشوری دارند و جذابیت آن هم در این است که نسل های گذشته یعنی پدران و مادران دهه چهل، پنجاه و حتی دهه شصتی توانسته اند این مفاهیم والا و این حقیقت های تابناک را به نسل های پس از خود منتقل کنند.
آئین اعتکاف امسال نیز از رخدادهایی بود که در سالهای پس از آن بسیار خواهیم شنید. چندسالی است بوق های تبلیغاتی دشمن و ذهن های ساده تعدادی از افراد در داخل و خارج از کشور این را به جامعه پمپاژ می کنند که نه فقط دهه نودی ها و هشتادی ها نسبتی با دین، آئین، مقدسات و باورهای دینی ندارند بلکه پدران و مادران آنها یعنی نسل های گذشته که پیرجوان های امروز هستند نیز اعتقادات خودرا از دست داده اند.
اگر کسی فرصت نکرده باشد اینروزها به مساجدی که در سراسر کشور میزبان خیل عظیم جوانان و نوجوانان و مردان و زنان و حتی خردسالان هستند سری بزند می تواند با نگاهی به گزارش های تصویری که عکاسان خبری همچون در خبرگزاری مهر از آئین اعتکاف امسال ثبت و ضبط و منتشر نموده اند متوجه شور و حال شرکت کنندگان در این مراسم معنوی شود.
واقعیت آنست که دیگر مثل سالهای قبل از انقلاب اسلامی در مسجدی به عظمت مسجد امام حسن عسکری مقابل السلام قم که در نزدیکی حرم مطهر بانوی کرامت بنا شده است تنها چند ده نفر آن هم از قشر روحانی در آئین معنوی اعتکاف شرکت نمی کنند، بلکه خیل عظیم نوجوانان و جوانان در شهرهای بزرگ و کوچک کشور از تهران، مشهد و قم گرفته تا اصفهان، شیراز، یزد، همدان، تبریز، اردبیل، اهواز و حتی شهرهای کوچک مساجد جامع و مساجدی که توانایی میزبانی از معتکفین در روزهای البیض ماه رجب را دارند در اعتکاف حاضر شده اند. بنظر می رسد شعار اعتکاف امسال که «اعتکاف، معنویت تمدن ساز» بود، به این گستردگی اشاره درست و بجایی کرده است.
این نکته ای است که حجت الاسلام تکیه ای رییس ستاد اعتکاف کشور نیز به آن اشاره نمود.
رئیس ستاد اعتکاف کشور بیان کرد: پیش از انقلاب اسلامی در مراسم های نماز جمعه، دعای عرفه، شب های قدر، نیمه شعبان، عید سعید غدیر و اربعین حسینی و دیگر مناسبت ها چنین اجتماعات پرشکوهی را نداشتیم. امسال یکصدمین سال احیای اعتکاف است که مرحوم آیت الله حائری یزدی مؤسس حوزه علمیه قم و آیت الله گلپایگانی از شروع امر آنرا دنبال کردند. بعد از انقلاب اسلامی آمار افزایش شرکت کنندگان در اعتکاف تصاعدی بوده و این استقبال همچنان ادامه دارد.
حجت الاسلام تکیه ای اظهار داشت: امروز معتکفان می خواهند در بستر مسجد معتکف شوند اما به سبب استقبال زیاد فضای لازم برای این عبادت در خیلی از مساجد کشور فراهم نیست و درکمتر از ۱۰ درصد مساجد امکان برگزاری اعتکاف وجود دارد. باید مسجد را برای معتکفان آماده کرد و امروز به برکت نظام اسلامی ایران، فضاهای مختلف ورزشی، فرهنگی و تفریحی گسترش یافته، اما فضاهای معنوی تنگ است که پاسخگوی برنامه های مختلف همچون اعتکاف نیست. امسال ۳۷ هزار و ۴۰۰ نفر در قم برای مراسم معنوی اعتکاف ثبت نام کردند که بعد از انجام قرعه کشی از این تعداد ۱۸ هزار نفر توانستند در این مراسم شرکت داشته باشند.
نکته ای که مسؤولان امر خصوصاً مسؤولان ستاد اعتکاف به آن اشاره کرده اند این است که چند ده برابر افرادی که امسال توانستند در مراسم اعتکاف شرکت کنند به سبب محدودیت های فضا و امکانات از حضور در این آئین معنوی محروم شده اند و تنها کمتر نیمی از ثبت نام کنندگان توانسته اند در اعتکاف رجبیه امسال حضور به هم رسانند. این مسأله ای است که حل آن همت مسؤولان کشور خصوصاً در عرصه های در رابطه با امور مساجد و امور شهری را می طلبد تا با کمک به تعدادی از مساجد و امکان مقدس امکان حضور تعداد بیشتری از معتکفین در آنها در سال های آتی فراهم شود.
حضور ویژه جوانان و نوجوانان به ویژه دهه هشتادی ها و نودی ها در اعتکاف امسال، آمار دیگری است که مسؤول اعتکاف کشور حجت الاسلام تکیه ای به آن اشاره نموده است.
وی در این خصوص اضافه کرده است: اعتکاف های تخصصی دانش آموزی، دانشجویی، مادر و فرزندی، نخبگانی و… در سراسر کشور پرشور اجرا شد.
به نظر می رسد باید با فراهم کردن بیش از پیش زمینه حضور معتکفین نوجوان و جوانان در سال های آتی تلاش شود تا حضور جوانان در مراسم معنوی اعتکاف هر سال پرشورتر از سال قبل باشد و دیگر هیچ جان شیفته و مشتاق حضور در این آئین سراسر ایمان و معنویت و صفا محروم از سفره پر نعمت نباشد. باید با زمینه سازی حضور گسترده تر نوجوانان و جوانان در آئین های دینی و مذهبی همچون اعتکاف، کشور عزیزمان را در مقابل خطرات و هجمه های دشمن هایی که هدفشان نابودی دین و ایمان مردمان این سرزمین که متبرک به نام حضرت امام علی بن موسی الرضا مقابل السلام است و شور و شعور حسینی قرن هاست در آن زنده است، بیمه نماییم.
منبع: nooremarefat.ir
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب