رییس دانشگاه بین المللی اهل بیت(ع):
علم بدون ایمان و معنویت اسباب زحمت است
نور معرفت: به گزارش نور معرفت، جازاری اظهار داشت: ما در قرن بیست و یکم با مفهومی به نام دیپلماسی علمی مواجه هست دیپلماسی علمی یعنی کشورها تلاش می کنند از مسیر علم با هم مرتبط شوند تا بهره مندی علمی را توسعه دهند.
به گزارش نور معرفت به نقل از مهر، مراسم بزرگداشت روز دانشجو در دانشگاه بین المللی دوده (ع) با سخنرانی حجت الاسلام سعید جازاری؛ رئیس دانشگاه بین المللی دوده (ع) در جمع دانشجویان غیرایرانی و اساتید دانشگاه اجرا شد.
در این برنامه حجت الاسلام جازاری به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: این روز و ایام متعلق به تک تک شما دانشجویان است و حقیقتاً افتخار می کنم و لذت می برم که احساس شعف و معنویتی که میان جمع شما وجود دارد را در خودم هم می بینم. هنگام حضور در این مراسم از نمایشگاهی که جنب محل برگزاری مراسم برگزار شده بود بازدید کردم و لذت بردم. ای کاش دانشجویان دیگر دانشگاها هم در اینجا حضور پیدا کرده و از این آثار هنری بهره ببرند.
پیشینه علمی سرزمین ایران
رییس دانشگاه بین المللی دوده (ع) افزود: بسیاری از کشورها روز دانشجو را جشن می گیرند و این روز برایشان مهمست چون هر کدام از شماها باید آینده آن جامعه را بسازید و شما برای ساختن آن بلاد تربیت شده اید. امیدوار هستم ایران اسلامی را هم بشناسید و مخصوصاً اساتید دانشگاه بین المللی دوده (ع) تلاش کنند شما را با این سرزمین آشنا کنند همانگونه که بر ما لازم است سرزمین شما را بشناسیم و بنا بر این از معاونت فرهنگی دانشگاه خواستم روز ملی دانشجویان را جشن بگیرید و حتما نمایشگاه هایی را برای تقدیر و شناخت آثار هنری کشورهای مختلف از هندوستان و پاکستان گرفته تا ماداگاسکار، افغانستان و.... برگزار کنید. از طرف دیگر خود شما دانشجویان تلاش کنید فرهنگ کشور خودتان را معرفی کنید.
وی اضافه کرد: سرزمین ایران در حوزه خیلی از علوم، موفقیت هایی در طول قرون و سالیان متمادی داشته است. ما پانصد سال پیش از میلاد، مهندس سازه همانند آرتاخه داشته ایم. ما برزویه حکیم را داریم که آثار طبی و پزشکی وی در سرزمین های غربی بازشناسی شده است. زکریای رازی را در حوزه شیمی و ملاصدرا را در حوزه فلسفه و بسیاری دیگر از بزرگان را دارا هستیم که لازم است با آنها آشنا شوید. هرگاه سخن از سعادت است مطمئن باشید دو بال در کنار همدیگر، شما را به سعادت می رساند که شامل اندیشه و علم و دیگری ایمان و معرفت است.
جازاری اظهار داشت: اصولاً نخستین دانشگاه ها در دنیا توسط عالمان دینی تأسیس شده اند یعنی علم و ایمان در کنار هم بوده اند. آیات قرآن کریم هم به این مساله اشاره دارند همچون در آیه ۱۱ سوره مجادله آمده است: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِذَا قِیلَ لَکُمْ تَفَسَّحُوا فِی الْمَجَالِسِ فَافْسَحُوا یَفْسَحِ اللَّهُ لَکُمْ ۖ وَإِذَا قِیلَ انْشُزُوا فَانْشُزُوا یَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَالَّذِینَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ ۚ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِیرٌ؛ ای اهل ایمان، هرگاه شما را گفتند که در مجالس خود جای را (بر یکدیگر) فراخ دارید، جای باز کنید (و برای نشستن مکان بالاتر و نزدیک تر به پیغمبر تنازع و تزاحم مکنید) تا خدا بر توسعه (مکان و مقام و منزلت) شما بیفزاید و هرگاه گفتند که از جای خود (برای توسعه مجلس یا کار خیر دیگری) برخیزید، برخیزید، تا خدا مقام اهل ایمان و دانشمندان شما را (در دو جهان) رفیع گرداند، و خدا به هر چه کنید به همه آگاه است» این نشان میدهد ایمان و علم در کنار همدیگر انسان را به سعادت می رساند. نخستین دانشگاه در کشورهای اسلامی دانشگاه زیتونه است که توسط عبید الله بن حبحاب که یک عالم دینی بود در سال ۷۷۴ میلادی در تونس امروزی تأسیس شد. دانشگاه الازهر هم ازطریق یک دانشمند دینی در مصر تأسیس شد. حتی دانشگاه سوربن که از دانشگاه های معتبر فرانسه است در حوالی سال ۱۲۰۰ میلادی ازطریق یک کشیش تأسیس شد که دانشمند هم بود. بدین سبب شما دانشجویان باید در جریان باشید اولین دانشگاه ها توسط رجال دینی تأسیس شده اند و این امر اهمیت موازنه بین علم و ایمان را به ما نشان میدهد.
رییس دانشگاه بین المللی دوده (ع) بیان کرد: با این مقدمات لازم است بنده به بیان نکاتی در رابطه با خصوصیات دانشجوی موفق اشاره کنم. رسالت ما در دانشگاه بین المللی دوده (ع) هم کمک به فراهم کردن زمینه های رشد دانشجوی موفق است. نخستین شاخص یک دانشجوی موفق، داشتن برنامه ریزی و نظم جهت زندگی است. یکی از معصومان فرموده است موفقیت و سعادت در گرو برنامه ریزی است. هرکدام از شما با هدفی به این سرزمین تشریف آورده اید و میهمان ما هستید بنابراین این برنامه ریزی را با دقت در قسمت های مختلف زندگی در نظر داشته باشید. شاخص دوم، اخلاق مداری است.
وی افزود: بنده اخلاق فردی را در سه بُعد متذکر می شوم که بُعد اول، در حوزه نشاط است. پیش از هر چیز، نشاط روحی و جسمی را حفظ کنید و از ورزش هایی که در اینجا برای شما برقرار است و فرصت های هنری که در اینجا وجود دارد استفاده کنید چون ورزش برای جسم شما و هنر برای روحتان مناسب می باشد. در همین جا ادب هم اهمیت دارد. با اهمیت ترین دانشمندان در مشرق و مغرب عالم، وقتی می خواهند کتابی به خانواده خود هدیه دهند آن کتاب در باب ادب است. همانگونه که ارسطو و فارابی در اوج علم و اندیشه چنین کتاب هایی هدیه داده اند. وقتی خود شما هم می خواهید کسی را الگو قرار دهید اساتیدی را الگو قرار می دهید که به ادب بیشتری آراسته اند. بُعد سوم در اینجا، توجه کافی به هنر است چون تأثیری که یک فرد با تولید یک فیلم در انتقال آثار علمی و فرهنگی دارد بسیار بالاتر از سایر تلاش هاست. اگر به آثار استاد فرشچیان، توجه کنید متوجه می شوید که تماشای نقاشی عصر عاشورا، چه تأثیری بر اندیشمندان می گذارد.
نقش دیپلماسی علمی در افزایش ارتباط کشورها
رییس دانشگاه بین المللی دوده (ع) عنوان کرد: یکی از شاخصه های مهم مرحوم علامه طباطبایی این بود که به هنر خوشنویسی توجه داشتند. در دارالعلم های قرون ششم تا نهم، خوشنویسی، مقدمه علم آموزی بود چونکه بزرگان می فرمودند این هنر، روح را آرام می کند. بُعد بعدی اخلاق اجتماعی است. وقتی قرآن می خواهد داستان حضرت ابراهیم (ع) را بیان کند، می فرماید: «قَالُوا سَمِعْنَا فَتًی یَذْکُرُهُمْ یُقَالُ لَهُ إِبْرَاهِیمُ؛ (آنان که لعن بتان را از ابراهیم شنیده بودند) گفتند که ما جوانی ابراهیم نام را شنیده ایم که بتان را (به بدی و زشتی) یاد می کرد» (ابراهیم / ۶۰) حضرت ابراهیم (ع) جوانی بود که جامعه را با شکستن بت ها تحت تاثیر قرار داد. شما هم در جامعه باید نقش آفرین باشید. خصوصیت دیگر دانشجوی، موفق توجه به ارزش علم است. ما در قرن بیست و یکم با مفهومی به نام دیپلماسی علمی مواجه هستیم. دیپلماسی علمی یعنی کشورها تلاش می کنند از مسیر علم با همدیگر ارتباط برقرار می کنند به جهت اینکه بهره مندی علمی را توسعه دهند. در این صورت در سایر حوزه ها، همچون صنعت و تجارت هم موفق خواهیم بود. گاهی علم برای دیپلماسی مطرح می شود و دوستی را توسعه می دهد؛ مثلا ما در کشور بنین، سفارت نداریم اما دانشجوی اهل بنین در ایران وجود دارد و این نشان دهنده نقش علم در افزایش ارتباطات میان کشورهاست.
جازاری اشاره کرد: خصوصیت دیگر برای یک دانشجوی خوب و موفق، تعهد دانشجو به جامعه است. شما هم به جامعه ایرانی و هم جامعه خودتان تعهد دارید و باید بتوانید با این جوامع ارتباط دوستانه ای برقرار کنید. نکته دیگر در رابطه با اهمیت توجه به معنویت است. بنده در ابتدا عرض کردم که جامعه توسط عالمان دینی صاحب دانشگاه شد بدین سبب لازم است به شما عرض کنم هر میزان که به قله های علمی رسیدید باید به قله های معنویت هم برسید چون علم بدون معنویت و معنویت بدون علم هر دو اسباب زحمت هستند. رهبر معظم انقلاب در جلسات مختلف از سال ۱۳۷۴ در دیدار با دانشجویان بارها تاکید کرده اند که زمینه معنویت و زمینه علم باید به صورت مساوی برای دانشجو برقرار شود. بنابراین امیدواریم بار علمی و معنوی خودتان را بصورت همزمان تقویت کنید تا مسیر سعادت شما برقرار شود.
منبع: nooremarefat.ir
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب