نور معرفت
یادبود درگذشتگان دین و اندیشه در مهر؛

چهره های درخشان و برجسته حوزه و هیئت که در ۱۴۰۱ ابدی شدند

چهره های درخشان و برجسته حوزه و هیئت که در ۱۴۰۱ ابدی شدند

نور معرفت: سال 1401 تعدادی از علمای برجسته و ذاکران خاندان عصمت و طهارت(ع) و طلاب جهادگر دار فانی را وداع گفتند که فقدان آنان بسیار جانسوز است.



خبرگزاری مهر -گروه دین و اندیشه- فاطمه علی آبادی: روزهای پایانی سال ۱۴۰۱ است. بااینکه غم از دست دادن عزیزان سخت و طاقت فرسا است و خسرانی برای جامعه به حساب می آید، اما از دست دادن آنهایی که سرمایه فکری و فرهنگی یک جامعه محسوب می شوند، این خسران را دو چندان می کند. در طول سال ۱۴۰۱، در حوزه دین و اندیشه بزرگانی را از دست دادیم که شاید سال ها جای خالی آنها پر نشود. چونکه اذا مات العالم الفقیه ثلم فی الاسلام ثلمة لایسدها شیء؛ وقتی عالمی فقیه، فوت کند در اسلام رخنه و حفره ای ایجاد می شود که هیچ چیزی نمی تواند جای آنرا پر کند. در ادامه یادی خواهیم کرد از بزرگان این حوزه که در یک سال گذشته راهی سفر آخرت شدند:

آیت الله ری شهری
آیت الله محمد محمدی نیک (ری شهری) نماینده دوره پنجم مجلس خبرگان رهبری، وزیر اسبق اطلاعات و نماینده ولی فقیه و تولیت آستان حضرت عبدالعظیم الحسنی مقابل السلام ۲ فروردین ۱۴۰۱ در سن ۷۵ سالگی در بیمارستان خاتم الانبیا (ص) تهران در گذشت.
آیت الله ری شهری سال ۱۳۲۵ در تهران متولد شد و از سال ۱۳۴۰ برای تحصیل به قم رفت. وی سطوح عالی حوزه را نزد اساتید بزرگی همچون آیات عظام: حاج میرزا علی مشکینی، حاج شیخ محمد فاضل لنکرانی و حاج سید محمدباقر طباطبایی سلطانی تلمّذ نمود. همینطور درس خارج اصول را از محضر آیات عظام: مرحوم حاج شیخ محمدعلی اراکی و حاج شیخ حسین وحید خراسانی بهره برد و درس خارج فقه را از محضر آیات عظام: حاج میرزا علی مشکینی، حاج شیخ جواد تبریزی، مرحوم حاج سید محمدرضا گلپایگانی و مرحوم حاج شیخ مرتضی حائری بهره برد.
وی بعد از سال ها حضور در دروس خارجِ فقه و اصول، به درجه اجتهاد نائل آمد و اجتهاد وی از طرف برخی اساتید برجسته حوزه علمیه قم گواهی گردید که بعد از نصب ایشان در دوران حیات امام راحل و مقام معظّم رهبری به مَناصبی که شرط احراز آنها «اجتهاد» است، بارها تأیید گردید. او همینطور به دریافت اجازه روایت حدیث از برخی علما و محدّثان بزرگ جهان اسلام، همچون آیت اللّه حاج آقا رضا بها الدینی، توفیق یافت. از دیگر موفقیت های ایشان، میتوان به توفیق حفظ کلّ قرآن کریم اشاره نمود.
تأسیس دانشکده علوم حدیث در جوار بارگاه حرم سید الکریم مقابل السلام و نیز تاسیسی مؤسسه دار الحدیث در قم که صدها دانش طلب در زمینه علوم حدیث تربیت نمود همچون خدمات و فعالیتهای مرحوم آیت الله ری شهری است. از آیت الله ری شهری دهها تألیف مختلف همچون در علوم حدیث و روایت، مسائل خانوادگی سیاسی، فرهنگی، امام شناسی و.... بجای مانده است.


استاد فاطمی نیا
روح پرفتوح آیت الله استاد سید عبدالله فاطمی نیا ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ بعد از تحمل دوره ای طولانی بیماری، در ۷۶ سالگی دعوت حق را لبیک گفت. آن مرحوم که از خطبای شهیر و اساتید اخلاق شهر تهران محسوب می شدند، قبل از همه تحت تعالیم پدر بزرگوارش آیت الله سید اسماعیل اصفیائی از علما و عارفان عصر خویش بود.
آیت الله مصطفوی تبریزی علامه محمد حسین طباطبایی، آیت الله الهی؛ برادر علامه طباطبایی، آیت الله محمد تقی آملی، آیت الله سید رضا بهاءالدینی و آیت الله بهجت از اساتید حجت الاسلام و المسلمین فاطمی نیا بودند و میتوان اظهار داشت که ایشان با یک واسطه، از شاگردان مکتب عرفانی آیت الله قاضی به شمار می رفت، چونکه تقریبا تمامی اساتیدشان از شاگردان سرّ حضرت آیت الله قاضی بودند.


آیت الله ناصری
آیت الله شیخ محمدعلی ناصری، مجتهد، مروج فرهنگ مهدویت و از علمای اخلاق حوزه علمیه اصفهان ۴ شهریورماه درگذشت.
حضرت آیت الله شیخ محمدعلی ناصری، متولد سال ۱۳۰۹ در شهر دولت آباد شهرستان برخوار بود. این عالم ربانی تحصیلات خودرا در دولت آباد شروع کرد و سپس به حوزه علمیه اصفهان وارد شد. در ۱۴ سالگی همراه با پدرش حجت الاسلام والمسلمین حاج شیخ محمدباقر ناصری که از عالمان زمان خود به شمار می رفت، به نجف اشرف رفت و به مدرسه صدر نجف وارد شد.
این عالم ربانی علوم ادبی شامل حاشیه ملأ عبدالله بر متن منطقی تفتازانی و قسمتی از شرح لمعه را نزد مرحوم آیت الله مدرس افغانی فرا گرفت و ادامه شرح لمعه را از محضر آیت الله مجتبی لنکرانی، مکاسب را محضر مرحوم آیت الله حاج شیخ عبدالکریم کرونی اصفهانی و کفایه را از محضر آیت الله حاج شیخ محمد حسین دهاقانی و برای دومین مرتبه باز در محضر آیت الله شیخ صدرا بادکوبه ای فراگرفت، همینطور خارج مکاسب صلاه آیات را از محضر آیت الله سید عبدالهادی شیرازی و خارج بیع و خیارات را از محضر امام خمینی (ره) آموخت؛ ضمن این که در بحث خارج کتاب الحج آیت الله سید محمود شاهرودی نیز حضور داشت و یک دوره کامل اصول الفقه را از محضر آیت الله العظمی حاج سید ابوالقاسم خویی فرا گرفت.
آیت الله ناصری همینطور از محضر علمایی همچون محمد کوفی، سیدمحمد کشمیری، شیخ عباس قوچانی، سیدهاشم حداد، سیدجمال الدین گلپایگانی، علامه طباطبایی و محمداسماعیل دولابی نیز بهره برده است.
از این استاد اخلاق که عاشق و شیفته امام زمان (عج) بود و در ترویج فرهنگ مهدویت اهتمام بسیار داشت آثار شاخصی به جا مانده است که ازجمله میتوان به مجموعه سخنرانی های وی درباره ی حضرت مهدی عجّل الله تعالی فرجه اشاره نمود که با نام «آب حیات» جمع آوی شده است، همینطور «در امتداد نور» شامل مجموعه سخنرانی های آیت الله ناصری درباره ی آیات تأویل شده به حضرت ولی عصر (عج) و آخرالزمان است؛ ضمن این که «سخن دوست» نیز شامل گزیده ای از سخنرانی های ایشان درباره ی قطب عالم امکان حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه؛ کتاب «رسم بندگی» نیز سخنرانی های آیت الله ناصری درباره ی فرازهایی از خطبه بلند حضرت امیرالمومنین مقابل السلام در مورد حالات و خصوصیات اخلاقی متقین است. همینطور حوزه علمیه حضرت ولی عصر (عج)، حوزه علمیه صاحب الزمان (عج)، حوزه علمیه نرجس خاتون و مؤسسه تحقیقات نجوم اسلامی و مؤسسه دارالهدی قم و بنیاد علمی-فرهنگی هاد تحت اشراف آیت الله ناصری اداره می شد.


آیت الله مصطفوی
آیت الله سیدحسن سعادت مصطفوی از علمای تهران، اساتید برجسته فلسفه اسلامی و استاد تمام دانشگاه امام صادق (علیه السلام)، ۶ شهریور ماه بعد از تحمل یک دوره بیماری دارفانی را وداع گفت و به دیار باقی شتافت.
سید حسن سعادت مصطفوی (۱۳۱۵-۱۴۰۱ ش)، عضو هیئت علمی قطعی تمام وقت دانشکده الهیات دانشگاه امام صادق (ع) و مدیر گروه فلسفه و کلام اسلامی این دانشکده و از شاگردان آیت الله حاج شیخ محمدتقی آملی و حاج شیخ محمدحسین تهرانی نجفی و صاحب «شرح نمط سوم اشارات و تنبیهات ابن سینا» محسوب می شد.


شاعر آئینی استاد موید
سید رضا مؤید شاعر پیشکسوت آئینی مشهدی ۱۵ مهرماه درگذشت و مقام معظم رهبری در پیام تسلیت این شاعر آئینی چنین نوشت: شعر روان و دلنشین این هنرمند مؤمن که غالباً در خدمت معارف و ارزش های دینی است یادگار بهادار وی در اینجا و ذخیره گرانبهای او برای نشأه اخروی است ان شاءالله. خداوند او را با شهیدان محشور فرماید که همواره محافل یاد آنان را با سروده های خود رونق می بخشید.


شهادت تعدادی از زوار حرم حضرت شاهچراغ مقابل السلام
عصر چهارشنبه ۴ آبان ۱۴۰۱ یک فرد مسلح در حرم شاه چراغ به مردم حمله کرده که منجر به شهادت ۱۵ نفر تا حالا شده است. در این اقدام تروریستی فرد مهاجم با ورود به حرم شاه چراغ (ع) مبادرت به شلیک به زوار و خادمان کرده بود. در این حمله سیزده تن شهید و سی تن زخمی شدند.


شهید آرمان علی وردی
آرمان علی وردی طلبه ۲۱ ساله حوزه علمیه آیت الله مجتهدی و بسیجی یگان امنیتی امام رضا (ع)، ساکن محله شهران تهران بود که در مأموریت های بسیج برای مقابله با ناآرامی ها و اغتشاشات حضور داشت.
شهید علی وردی در اغتشاشات روز چهارشنبه ۴ آبان ۱۴۰۱ در شهرک اکباتان، از طرف عده ای ربوده شد و پس از بستن وی و ضرب وشتم شدید با ضربات گوناگون چاقو، وی را کنار خیابان رها کردند و پس از چند ساعت توسط بسیجیان پیدا شد؛ وی سپس به بیمارستان بقیةالله (عج) منتقل می شود اما به علت شدت خون ریزی، روز جمعه ۶ آبان جان خودرا از دست داده به شهادت می رسد.


آیت الله اختری
آیت الله عباسعلی اختری نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبری ۹ آبان به دلیل بیماری سرطان درگذشت.آیت الله عباسعلی اختری زاده ۱۳۱۸ در شهر سرخه سمنان، نماینده تهران در مجلس خبرگان رهبری و نماینده ادوار اول و هفتم مجلس شورای اسلامی است.
او در سال ۱۳۶۰، طی حکمی از طرف امام خمینی (ره)، به نمایندگی ولی فقیه و امامت جمعه شهرستان سمنان انتخاب شد و در سال ۱۳۸۰ از امامت جمعهٔ سمنان استعفا داد و آیت الله شاهچراغی جایگزین او شد.
مرحوم اختری در انتخابات میان دوره ای خبرگان رهبری که در تاریخ ۲ اسفند ۱۳۹۸ برگزار شد، با کسب آرای لازم توانست به جمع نمایندگان خبرگان رهبری اضافه شود.


شهید شهرکی
حجت الاسلام سجاد شهرکی امام جماعت مسجد مولای متقیان زاهدان، ۱۲ آبان توسط افراد مسلح ناشناس مجروح و به شهادت رسید.


ترانه سرای آئینی
غلامرضا سلیمانی شاعر و ترانه سرای آئینی کشورمان، بعد از تحمل یک دوره ۲ ساله بیماری ۱۶ آبان دارفانی را وداع گفت. غلامرضا سلیمانی، صاحب آثاری، چون مجموعه شعر «به من نامه بنویس» و «پرستاری که شکل تو بود» است و تا حالا ترانه هایی از او توسط برخی خوانندگان نام آشنا همچون سالار عقیلی اجرا شده است.
شاعر کتاب «به من نامه بنویس»، از فعالان فرهنگی و بنیانگذاران انجمن ادبی ایران خودرو و فعالان انجمن های ادبی منطقه ۱۸ تهران است و این ترانه سرا از نخستین اعضای انجمن نسل مروارید و شاگردان استاد خلیل عمرانی است. وی در دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ حضور پررنگی در جشنواره های مختلف ادبی داشته و همینطور با عضویت در شورای شعر بسیج به داوری در جشنواره های این حوزه نیز اشتغال داشته است. این شاعر آئینی سرانجام بعد از تحمل یک دوره ۲ ساله بیماری سرطان در بیمارستان حضرت رسول اکرم دارفانی را وداع گفت.


استاد اخلاق
حجت الاسلام والمسلمین حاج سید جعفر طباطبایی استاد اخلاق و از علما و وعاظ برجسته شهر مشهد و یکی از امامان جماعت حرم مطهر رضوی ۱۸ آبان دارفانی را وداع گفت. استاد حاج سید جعفر طباطبایی شیرازی در سال ۱۳۱۷ شمسی در خانواده ای روحانی در رفسنجان دیده به جهان گشود. پدرش سید محمدحسین طباطبایی از روحانیون و مبلغین برجسته و از نوادگان دختری میرزای شیرازی بود که در سال ها در نجف اشرف، رفسنجان، کرمان و مشهد به فعالیتهای علمی و تبلیغی اشتغال داشت.
ایشان در کودکی در ۳ سالگی به همراه پدرش به مشهد آمد و تحصیلات مقدماتی را در مکتب خانه حاج شیخ غلامرضا در مشهد آموخت و در نوجوانی با عنایت به علاقه شخصی و زمینه خانوادگی ای که داشت وارد حوزه علمیه مشهد شد و در مدارس علمیه دودرب و نواب به علم آموزی پرداخت و در ۱۲ سالگی به لباس مقدس روحانیت ملبس شد.
سید جعفر، دروس حوزوی را نزد اساتید برجسته ای همچون حضرات آیات ادیب نیشابوری، حجت هاشمی خراسانی، میرزا احمد مدرس یزدی، حاج شیخ کاظم دامغانی، حاج شیخ هاشم قزوینی، حاج شیخ مجتبی قزوینی، حاج میرزا جواد آقا تهرانی، حاج میرزا حسنعلی مروارید و حاج سید محمدهادی میلانی سپری نمود و مدتی نیز به حوزه علمیه قم رفت و از محضر آیت الله بروجردی و آیت الله حجت تلمذ نمود. ایشان سپس حدود ۳ سال رهسپار نجف اشرف شد و از محضر آیات عظام امام خمینی، حکیم، شاهرودی و شهید مدنی بهره مند گردید و بار دیگر به مشهد بازگشت.
با ورود به شهر امام رضا (ع) به تدریس و تبلیغ و مبارزه با رژیم پهلوی پرداخت و بیش از ۶۰ سال در کنار تدریس اخلاق و سطوح فقه و اصول در حوزه، به تبلیغ، خطابه و وعظ و ارشاد عموم مردم و بخصوص جوانان پرداخت و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به اقامه نماز جماعت در حرم مطهر رضوی و مسجد مدرسه میرزا جعفر و همکاری با بعثه مقام معظم رهبری در عرصه روحانی کاروان حج و همینطور سفرهای تبلیغی اهتمام ورزید.
حمایت از نهضت امام خمینی فصل مهمی از زندگی پربرکت این عالم ربانی به حساب می آید. ایشان به همراه اخوان روحانی خود سال ها به ترویج نهضت مرحوم امام اهتمام داشت و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز در عرصه های مختلف همواره از نظام جمهوری اسلامی و مقام معظم رهبری حمایت می نمود.

شهید حسن مختارزاده
طلبه بسیجی مدافع امنیت حسن مختارزاده که در مهر ماه به علت مصدومیت توسط اغتشاشگران در بیمارستان بستری بود، جمعه ۱۸ آبان ۱۴۰۱ پس از ۲۲ روز به فیض شهادت نائل آمد و به دوستان شهیدش پیوست. طلبه بسیجی مدافع امنیت حسن مختارزاده طلبه پایه ۶ مدرسه علمیه عترت قم و عضو گردان بسیجیان امام علی (ع) سعادت آباد تهران بود. حسن مختار زاده طلبه پایه ۶ مدرسه علمیه عترت قم از آغاز اغتشاشات و نا آرامی های قم و تهران در میدان دفاع از امنیت مردم حضور داشت.


آیت الله حسینی
آیت الله سید علی اصغر حسینی، امام جمعه سابق یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد که به دلیل بیماری قلبی و کلیوی در بخش ای سی یو بیمارستان ام آر آی شیراز بستری شده بود، ۲۱ آبان ماه درگذشت. قابل ذکر است آیت الله سید علی اصغر حسینی، امام جمعه سابق یاسوج که دارای ۸۳ سال سن بود، روز جمعه ۶ دی ماه سال ۱۳۹۸ پس از ۲۶ سال امامت جمعه شهر یاسوج، مرکز کهگیلویه و بویراحمد با عنایت به مشکلات جسمی از کسوت امامت جمعه خداحافظی کرد.


آیت الله وحیدی
آیت الله محمدتقی وحیدی گلپایگانی از اساتید اخلاق و علمای شهر تهران به علت ابتلاء به بیماری و کهولت سن در ۸۸ سالگی ۱۳ آذرماه درگذشت.آیت الله صافی گلپایگانی (ره) در زمان حیات خویش در پیامی وی را انسانی خدوم و خلیق و متواضع دانسته که عمر خودرا به ارشاد و هدایت مردم و امربه معروف و نهی از منکر و کمک به نیازمندان و تأسیس مراکز دینی، فرهنگی و درمانی گذرانده و با اخلاق حسنه خود مردم را به معارف نورانی خاندان (ع) دعوت می کند.


مولوی عبدالواحد ریگی
مولوی عبدالواحد ریگی امام جمعه اهل سنت مسجد امام حسین (ع) شهرستان خاش از مولوی های شاخص منطقه و استان سیستان و بلوچستان ۱۷ آذر ربوده و ترور شد. این عالم سرشناس و شاخص اهل سنت که از ائمه جمعه مردمی و با نفوذ منطقه ی خاش بود، همواره در راه اتحاد امت اسلامی مجاهدت نمود و باوجود تهدیدهای مکرر از طرف عوامل استکبار از فعالیتهای خیرخواهانه اسلامی باز نایستاد.


آیت الله معصومی لاری
آیت الله معصومی لاری از علمای برجسته کرمانشاه ۲۰ آذرماه دعوت حق را لبیک گفت و به لقا الله پیوست.آیت الله معصومی لاری سالهای سال عمر بابرکت خود را در راه تبلیغ دین صرف کرد و ایشان سال ها امام جماعت مسجد المهدی کرمانشاه بوده و جوانان مؤمن بسیاری را تربیت کردند.
این عالم برجسته کرمانشاهی ذوب در توحید و ولایت بودند و بخشی از عمر روزانه خودرا وقف پاسخگویی به سوالات مردم کردند، جلسات موعظه ایشان بسیار صمیمی و بی تکلف بود.


آیت الله روحانی
آیت الله سید محمد صادق روحانی غروب روز جمعه ۲۵ آذرماه ۱۴۰۱ درگذشت.آیت الله روحانی در سال ۱۳۰۵ در قم متولد شد. او دروس پایه ادبیات عرب را نزد پدرش سیدمحمود روحانی از استادان حوزهٔ علمیه قم فراگرفت. در ۱۰ سالگی به همراه برادر بزرگترش برای ادامه تحصیل در حوزهٔ علمیه نجف به عراق رفت. او از شاگردان آیت الله ابوالقاسم خویی محسوب می شد و بعد از بازگشت به ایران در سال ۱۳۲۹ تا زمان درگذشتش در قم اقامت کرد.


منبع:

1402/01/01
14:44:57
5.0 / 5
364
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
نور معرفت

nooremarefat.ir - مالکیت معنوی سایت نور معرفت متعلق به مالکین آن می باشد