نور معرفت
چهارمین جشنواره ملی مهدویت،

شعر و ادبیات انتظار بررسی گردید

شعر و ادبیات انتظار بررسی گردید

به گزارش نور معرفت، قم اولین جلسه از سلسله نشست های چهارمین جشنواره ملی مهدویت با مبحث شعر و ادبیات انتظار با حضور دکتر قدرت الله شفیعی شاعر آیینی و پریسا بقالی زاده کارشناس حقوق و شاعر آیینی نابینا برگزار گردید.


چهارمین جشنواره ملی مهدویت به همت جهاد دانشگاهی استان قم شروع به کار کرده است و خبرگزاری ایسنا قم هم در جهت فعالیتهای فرهنگی و به کارگیری ظرفیت ها در توسعه و ترویج مهدویت و پاسخ به شبهات وارد شده در حوزه مهدویت مبادرت به برگزاری سلسله نشست هایی کرده است تا در این جلسه ها به مباحث چالشی و کاربردی حوزه مهدویت بپردازد.
در همین راستا و با عنایت به هفته نابینایان با حضور رئیس هیئت مدیره کانون نابینایان به گفت و گو با دو تن از شاعران نابینا در حوزه شعر آیینی پرداختیم.
استحکام شعر مهدوی در گرو اینست که به مسائل زمینه ساز ظهور بپردازد
دکتر قدرت الله شفیعی جانباز نابینا و شاعر آیینی بیان نمود: رشته تحصیلی من در دوران دبیرستان فرهنگ و ادب و هنر بوده بنابراین با اینکه در رشته حقوق به تحصیلات دانشگاهی پرداختم اما با شعر و صنایع ادبی بیگانه نبودم و به صورت آماتور فعالیت می کردم و از سال 1391 به صورت تخصصی وارد حوزه شعر آیینی شدم و افتخار شاگردی دکتر محمدعلی مجاهدی دبیر شعر آیینی کشور را دارم.
وی اظهار داشت: خواستگاه شعر آیینی به خاندان عصمت و طهارت (ع) و اشعاری که در این حوزه سروده می شود بر می گردد و شامل اشعار عاشورایی، مهدوی و علوی و... می شود.
شفیعی با بیان اینکه اغلب شعرای آیینی در حوزه مهدویت آثاری تولید کردند، افزود: دغدغه ای که شعرای آیینی نسبت به شعر و قوام شعر دارند اینست که شعر نباید به بیراهه برود و در آن غلو شود و در واقع به سمت کفر حرکت نماید.
وی در مورد شاخصهای شعر مهدوی خاطرنشان کرد: در اشعاری که در ارتباط با معصومین(ع) سروده می شود یک وسواسی باید نسبت به قوام و استقامت شعر وجود داشته باشد به این معنا شعر در حوزه مهدویت نباید سست باشد و شأن امام زمان(عج) باید در آن حفظ شود و از سویی در اشعار مهدوی نباید شاهد غلو باشیم و البته وظیفه ای که همه منتظران در عصر غیبت دارند بطور قطع باید در شعر مهدوی تجلی پیدا کند.
شفیعی ضمن اشاره به اینکه بطور قطع شعر مهدوی اگر بخواهد رسالت خویش را به نحو احسن به جامعه عرضه کند باید به دلیل های غیبت و عوامل زمینه ساز ظهور امام زمان(عج) بپردازد، اظهار نمود: با اینکه اشعار مهدوی می تواند به مفاهیم مستقیم همچون غیبت، فرج، انتظار و... اشاره کند اما استقامت شعر مهدوی در گرو اینست که به مسائل زمینه ساز ظهور بپردازد بنابراین پرداختن به مسائلی همچون عدالت خواهی و ظلم ستیزی رسالت عظیم شعر مهدوی را تداعی می کند.
این شاعر آیینی در مورد نقش آثار ادبی در توسعه و ترویج فرهنگ مهدویت، خاطرنشان کرد: بطور قطع آثار ادبی بخصوص شعر مهدوی در توسعه و ترویج فرهنگ مهدویت موثر است چون که مردم با شعر ارتباط عاطفی برقرار می کنند و همین ارتباط عاطفی و برانگیختگی علاقه مندی بیشتری برای فهم و درک مفاهیم مهدوی بوجود می آورد.
وی در ارتباط با تبلیغ و ترویج فرهنگ مهدویت، ابراز کرد: با رویکرد تبلیغ غیر مستقیم و پرداختن به اِلمان های غیر مستقیم در حوزه مهدویت موافقم اما نمی توان به صورت مطلق اظهار داشت که تبلیغ مستقیم بی تاثیر است.
شفیعی در ادامه ضمن تشکر از مسئولین برگزاری جشنواره ملی مهدویت، اظهار داشت: برگزاری چنین جشنواره هایی بطور قطع به شکوفایی استعدادها بخصوص در میان نابینایان کمک می نماید.


شعر، زیباترین و هنرمندانه ترین قالب ها برای انتقال ارزش های مهدوی است
در ادامه این نشست پریسا بقالی زاده شاعر آیینی نابینا و کارشناس حقوق بیان نمود: در دوران دبیرستان درحوزه شعر فعالیتهای زیادی داشتم و مسابقات بسیاری را شرکت کردم اما در رشته حقوق به تحصیلات دانشگاهی پرداختم و همین مساله یک وقفه ای در فعالیتهای ادبی من ایجاد کرد البته باردیگر سرودن شعر و و مطالعات ادبی خویش را آغاز کردم.
وی هدف خویش را از سرودن شعر در حوزه مهدویت انتقال ارزش های مهدویت به نسل جوان عنوان نمود و اظهار داشت: در جامعه شبهات زیادی در حوزه مهدویت بخصوص در فضای مجازی وجود دارد و اطلاعاتی که افراد بخصوص نسل جوان در زمینه مهدویت و حکومت عدل الهی و خصوصیت های آن دارند اندک است بنابراین باید مفاهیم و اطلاعات مهدوی را به طرق مختلف به نسل جوان منتقل نماییم و یکی از زیباترین و هنرمندانه ترین قالب ها برای انتقال ارزش های مهدوی و معرفی حکومت حضرت ولی عصر(عج) شعر است.
این شاعر آیینی اضافه کرد: با اینکه هر دو روش تبلیغ مستقیم و پرداختن به اِلمان های غیر مستقیم در زمینه ترویج آموزه های مهدوی موثر است اما بطور قطع روش های غیر مستقیم تأثیر بیشتری را به دنبال دارد بعنوان مثال اشعاری که در زمینه ظلم ستیزی به مخاطبان عرضه می شود، آنها را به تفکر در ارتباط با پیام شعر وا می دارد و این مساله که فردی که همه پیامبران نوید آمدن او را دادند چه کسی است و مقرر است که چه حکومتی در جهان به پا دارد بنابراین با عنایت به اینکه روش های غیر مستقیم ذهن مخاطب را بیشتر درگیر می کند مطمئنا کارآمد تر است.
بقالی زاده در مورد استاندارد های شعر مهدوی، بیان نمود: شعر مهدوی باید از قوام و استقامت برخوردار باشد و گاها اشعاری که سروده می شود سبب وهن و به دور از شأن اهل بیت(ع) است و این مساله در مداحی ها بیشتر به چشم می خورد بنابراین شاعر باید در انتخاب تک تک واژگان برای بیان جایگاه رفیع اهل بیت(ع) دقت کند.
این شاعر آیینی پشتیبانی از فعالیتهای مهدوی را ناکافی دانست وگفت: مسئله‌ی به این بزرگی و امر به این مهمی نیازمند توجه خاص و ویژه است فرهنگ مهدویت در عصر حاضر که عصر رسانه های دیجیتال و شبکه های اجتماعی است نباید مورد غفلت قرار بگیرد چون که طبیعتاً پرداختن به این مورد نیازمند حمایت های مختلف است.
بقالی زاده برگزاری چنین جشنواره هایی با مبحث مهدویت را ضروری عنوان نمود و اضافه کرد: خیلی از افراد نابینا هستند که در زمینه شعر آیینی بخصوص شعر مهدوی فعالیت می نمایند اما شناخته نشدند بنابراین برگزاری جشنواره ملی مهدویت برای همه اقشار جامعه دو هدف را دنبال می کند، نخستین اینکه توانایی همه افراد همچون نابینایان به منصه ظهور گذاشته می شود و دیگر اینکه این آثار می تواند جایگاه شعر مهدوی را بهبود ببخشد.


جشنواره مهدویت فرصتی برای بروز توانمندی ها در حوزه تولید آثار مهدوی است
در انتها نشست هم منصور رضوانی رئیس هیئت مدیره کانون نابینایان بیان نمود: مجموعه فعالیتهای مهدوی شامل برنامه های هنری، ادبی، رسانه ای باید به سمت و سویی هدایت شود که معرفت ما نسبت به امام زمان(عج) را بیشتر کند.
وی افزود: در فضاهای مسموم مجازی دشمن به شدت برای به زیر سوال بردن فرهنگ مهدویت فعالیت می کند و جامعه نابینایان هم از این خطرات مصون نیست بنابراین همین مساله وظیفه همه ما را سنگین تر می کند و باید در جهت ترویج فرهنگ مهدوی بیشتر تلاش نماییم.
رضوانی با بیان اینکه مسئولین توجه زیادی در حوزه سخت افزار برای نابینایان نداشتند، اظهار نمود: قم به لحاظ ظرفیت های فرهنگی و تحکیم باورهای دینی و ترویج مهدویت می تواند یک بازوی قوی باشد که نیازمند ایجاد بستر و حمایت های مالی است.
رئیس هیئت مدیره کانون نابینایان ضمن تقدیر از جهاد دانشگاهی برای برگزاری جشنواره مهدویت خاطرنشان کرد: برگزاری این جشنواره فرصتی برای همه افراد و البته جامعه نابینایان است که توانمندی های خویش را در حوزه تولید آثار مهدوی به منصه ظهور برسانند.
لازم به ذکر است؛ علاقه مندان جهت شرکت در چهارمین جشنواره ملی مهدویت و کسب اطلاعات بیشتر می توانند به وب سایت جشنواره ملی مهدویت به آدرس www.Mahdaviatfes.ir رجوع کنند.




منبع:

1401/07/29
11:46:02
5.0 / 5
376
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
نور معرفت

nooremarefat.ir - مالکیت معنوی سایت نور معرفت متعلق به مالکین آن می باشد