نور معرفت

حصر در خانه مقابل سازمان امنیت و اطلاعات ترکیه

حصر در خانه مقابل سازمان امنیت و اطلاعات ترکیه

به گزارش نور معرفت تحمل نکردن یکی از جسورترین فقهای شیعهِ جهان، رژیم را بر آن داشت تا او را صدها کیلومتر دورتر از خانه به تبعید و حصر بفرستد، حصر در خانه ای که مقابلش ساختمان سازمان امنیت و اطلاعات (میت) ترکیه بود و ترکهایِ عثمانیِ خیابان عَجَم ۱۱ ماه زندانبانان جدیدش شدند.


به گزارش نور معرفت به نقل از ایسنا، امروز ۲۱ آبان ماه پنجاه و هفتمین سالروز دستگیری و تبعید بنیانگذار نظام جمهوری اسلامی ایران به ترکیه در سال ۱۳۴۳ است.
خیابانی که امام خمینی (ره) در آن اقامت داشتند، دو بار دیگر تغییر نام داد، ادریس السنوسی، نخستین پادشاه لیبی و زُبیده خانم. ساختمان محل حصر ایشان هم سالها بعد، از جانب دولت جمهوری اسلامی ایران خریداری و قرار شد با هماهنگی با مسؤولان ترک در دی ۱۳۸۹ به خانه فرهنگ ایران در ترکیه تبدیل گردد.
پیشینه
قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ سرآغاز و نقطه اوج مبارزات فقهای جهان شیعه به پیشگامی امام خمینی بود. هر چند که این قیام سرکوب شد و رهبر معنوی آن زندانی شد، اما مخالفت با رژیم همچنان ادامه یافت. برخی امرای نظامی و سیاسی رژیم پهلوی بر این باور بودند وجود یک رهبر مذهبیِ با نفوذ در کشور حتی با وجود حبس، حصر و مراقبت شدیدِ ساواک باعث خروش طبقاتی از جامعه می شود، بنا بر این مخالفت امام (ره) با لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی و انقلاب سفید و مجموعه اصلاحات اقتصادی محمدرضا شاه، بهانه تبعید ایشان به ترکیه را دست ساواک داد.
شاه با غرور همیشگی و به تصور این که کشتارها و بازداشت ها و محاکمه ها، نیروی مقاومت عمده را از سر راه برداشته است، تحت فشار امریکا، در انجام اصلاحات دیکته شده کاخ سفید مصمم بود. اصلاحات در نهایت می بایست به نفوذ همه جانبه امریکا و حضور مستقیم کارگزاران این کشور در عرصه های مختلف اقتصاد و ارتش و ارکان رژیم شاه بینجامد.
ازاین رو برداشتن موانع حقوقی و قانونی برای حضور نیروهای امریکایی در ایران و تضمین امنیت و مطلق العنان بودن آنان شرط اولیه بود. احیای رژیم کاپیتولاسیون (مصونیت سیاسی و کنسولی اتباع امریکایی در ایران) در دستور کار قرار گرفت. تصویب لایحه کاپیتولاسیون به وسیله مجلسین فرمایشی سنا و شورا تیر خلاصی بر استقلال نیم بند ایران بود.
سید روح الله چهارم آبان ۱۳۴۳ را که روز تولد شاه بود و همه ساله با صرف بودجه های سنگین جشن تولد شاهانه برگزار می شد، بعنوان روز افشاگری انتخاب کردند و خبر این اقدام را به وسیله نامه و پیک های مختلف به علمای شهرهای مختلف رساندند و آنان را با خود همراه کردند.
محمدرضا شاه برای تهدید امام خمینی و بازداشتن ایشان از سخنرانی در این روز، نماینده ای به قم اعزام کرد. امام نماینده شاه را به حضور نپذیرفت و پیغام شاه به آیت الله سیدمصطفی خمینی ابلاغ گردید، اما امام خمینی بی تفاوت به تهدیدهای سلطان، در روز موعود یکی از ماندگارترین سخنرانی هایشان را در جمع زیادی از روحانیون و مردم قم و سایر شهرها بیان نمودند و دخالت های غیرقانونی هیأت حاکمه آمریکا در ایران و اقدامات ضدایرانی شاه را افشا کردند.
افشاگری امام ضد تصویب لایحه کاپیتولاسیون، ایران را در آبان سال ۱۳۴۳ در آستانه قیامی باردیگر قرار داد. رژیم با بهره گیری از تجربه قیام ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ به سرعت دست به کار شد.
سخنرانی آتشین امام با جمله «انالله و اناالیه راجعون» شروع شد و شدیدترین انتقادات به محمدرضا شاه و حامیان آمریکایی او بیان شد.
ایشان در بخشی از سخنانشان گفتند: «قانونی را به مجلس بردند، در آن قانون اول، ما را ملحق به پیمان وین و ثانیا الحاق کردند به پیمان وین که تمام مستشاران نظامی با خانواده هایشان با کارمندهای فنی شان... با هر کسی که بستگی دارند اینها، از هر جنایتی که در ایران بکنند، مصون هستند، پلیس ایران حق ندارد جلو او را بگیرد دادگاه های ایران حق ندارند، محاکمه بکنند. دولت با کمال وقاحت از این امر ننگین طرفداری کرد.... اگر این مملکت در اشغال آمریکاست، چرا اینقدر عربده می کشید؟ چرا اینقدر دم از ترقی می زنید؟ ما این قانون واقع شده را قانون نمی دانیم، این مجلس را مجلس نمی دانیم، ما این دولت را دولت نمی دانیم. این ها خائنند به مملکت ایران، خائنند.»
علاوه بر این سخنرانی، اعلامیه ای ضد قانون کاپیتولاسیون صادر و خاطرنشان کردند: «مجلس با تصویب این قانون، سند بردگی ملت ایران را امضا کرد و ملت ایران را تحت اسارت آمریکا قرار داد.»
بالا گرفتن انتقادات و افشاگریهای امام ضد نظام سیاسی پهلوی و بیشتر شدن همراهی روحانیون و مردم با ایشان، سرانجام باعث دستگیری امام و تبعید ایشان در سحرگاه ۱۳ آبان ۱۳۴۳ شد.
تبعید رهبر فقید کشورمان به ترکیه در زمان ریاست سرلشکر حسن پاکروان بر ساواک انجام شد. وی حضور امام در کشور را ضد امنیت ملی و خطرناک می دانست.
امام خمینی در بورسای ترکیه

1400/08/22
11:19:23
5.0 / 5
833
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
نور معرفت

nooremarefat.ir - مالکیت معنوی سایت نور معرفت متعلق به مالکین آن می باشد