14 اقدام برای ارتقای بهره وری وزارت فرهنگ
به گزارش نور معرفت، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بهره وری را نه تنها بعنوان یک مفهوم مدیریتی، بلکه بعنوان یکی از ارکان اساسی موفقیت سازمان ها و جوامع بیان کرد و اظهار داشت: به این منظور ۱۴ اقدام پیشران به صورت ویژه در دستور کار قرار گرفته است.
به گزارش نور معرفت به نقل از ایسنا، حسین انتظامی با تاکید بر این که در حوزه منابع انسانی، بهره وری بعنوان نیروی محرکه ای برای ارتقاء کارایی، رشد و پایداری در سازمان ها شناخته می شود، اظهار نمود: مدیران و کارشناسان منابع انسانی در تلاش هستند تا از راه بهینه سازی فرآیندها، شناسایی استعدادهای درون سازمان و ایجاد محیط های کاری انگیزشی، به دستیابی به سطوح بالاتر بهره وری کمک کنند.
وی تاکید کرد: این مهم، تنها از راه یک نظام منسجم و پویای ملی که در تمامی سطوح اجرایی و سیاستگذاری با رویکرد حل مساله شکل گرفته باشد، قابل تحقق است. تعامل و ارتباط مؤثر با سازمان ملی بهره وری ایران و اجرای برنامه های ارتقای بهره وری، بخشی از این مسیر است که به همکاری مستمر بین دستگاههای مرتبط نیاز دارد.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به اقدامات پیشران و ضروری در جهت ارتقای بهره وری تاکید کرد و اظهار داشت: در جهت افزایش بهره وری و بهبود فرآیندها در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ۱۴ اقدام پیشران به صورت ویژه در دستور کار قرار گرفته است. این اقدامات به منظور طراحی نظام داده ای و آماری حوزه صنایع خلاق، توسعه مدلهای کسب و کار هنری و تدوین نظام نامه های درآمدزایی درنظر گرفته شده است.
وی تدوین بسترهای لازم برای انتقال از دولت الکترونیک به دولت همراه در حوزه مجوزهای فرهنگ، هنر و رسانه را از مهم ترین اقدامات در این عرصه عنوان نمود و اظهار داشت: بازبینی و بهبود چرخه صدور مجوز و فرآیندسازی الکترونیکی و اجرای پایلوت نظام نامه شهر خلاق در مناطق محروم از دیگر برنامه هاست.
وی اظهار نمود: این برنامه ها همینطور شامل پیاده سازی نظام مدیریت رویدادهای هنری، تدوین اسناد ملی توسعه فرهنگ و هنر، و نظارت بر مصارف فرهنگی کشورهای هدف از راه تحلیل داده های بین المللی می شود. اقدامات دیگری نظیر ایجاد سامانه های هوشمند و تقویت درآمدزایی از دیگر اولویت های این برنامه است که به منظور کاهش وابستگی به بودجه دولتی طراحی شده اند.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ با تاکید بر نقش نهادسازی در تحقق اهداف بهره وری خاطرنشان کرد: تدوین اسناد ملی توسعه ای، طراحی مدلهای کسب و کار نوین و ایجاد سازوکارهای پایش مستمر عملکرد، بعنوان بخش دیگری از این برنامه ها، نقشی کلیدی در اصلاح چرخه های ناکارآمد و حرکت به سمت مدیریت هوشمندانه منابع ایفا می کند.
وی ادامه داد: این رویکرد جامع به صورت مستقیم با اهداف کلان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در جهت توسعه پایدار فرهنگی و هنری هم راستا است و انتظار می رود تأثیرات مثبت آن در کوتاه مدت و بلندمدت در سطح ملی قابل مشاهده باشد.
انتظامی همینطور بر لزوم تعاملات گسترده با سازمان ها و نهادهای مرتبط تاکید کرد و اظهار داشت: تعامل مؤثر با سازمان ملی بهره وری و سایر نهادهای همکار، می تواند به افزایش هم افزایی و اجرای دقیق برنامه ها کمک نماید. این تعاملات باید با هدف احصای مسائل اولویت دار، طراحی راهکارهای اجرایی و تدوین برنامه های پیشران بهره وری دنبال شود.
بنابر اعلام روابط عمومی معاونت توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، او در آخر بر اهمیت نظارت مستمر بر اجرای این برنامه ها تاکید کرد و اظهار داشت: بهره وری زمانی به نتیجه می رسد که فرآیندها به شکل منظم پایش و در صورت نیاز اصلاح شوند. امید است این اقدامات، زمینه ارتقای بهره وری در قسمت فرهنگ و هنر و همینطور تقویت کشور در راه توسعه پایدار را فراهم آورد.
منبع: نور معرفت
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب